Avocat stramutare – aparatorul securitatii dumneavoastra juridice

Avocat stramutare – aparatorul securitatii dumneavoastra juridice

Sistemul judiciar roman prezinta o serie de garantii ale functionalitatii nu doar la nivel constitutional, ci si la nivelul altor legi de esenta in cadrul acestuia. In contextul dat, un avocat stramutare este cel ce staruie pentru buna functionare a algoritmilr institutionale in ceea ce va priveste, printr-o abordare multidisciplinara atat a exercitiului profesiei in ansamblul sau, cat si a situatie facto-juridice ce va reprezinta.

Astfel, ca piloni ai modului in care functioneza sistemul judiciar roman, indentificam importante norme a caror respectare este supusa unei atente observatii de catre un avocat stramutate. Astfel, art. 1 din Legea 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, ”Magistratura este activitatea judiciara desfasurata de judecatori in scopul infaptuirii justitiei, si de procurori in scopul apararii intereslor generale a societatii, a ordinii de drept, precum si drepturilor si libertatilor cetatenilor”. De asemenea, art. 4 din aceasta lege prevede ca ”judecatorii si procurorii sunt oblicati ca, prin intreaga lor activitate, sa asigure suprematia legii, sa respecte drepturile si libertatile persoanelor precum si egalitatea lor in fata legii si sa asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participantilor la procedurile judiciare, indiferen de calitatea acestora, sa respecte Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor si sa participe la formarea profesionala continua”. Ajuns la un grad ridicat de experienta si maturitate profesionala, orice avocat stramutare intelege sa apeleze la institutiile Codului de Procedura Penala atat pentru protejarea drepturilor si intereselor clientilor sai, cat si pentru ca in mod direct sa asigure operativitatea normelor mai sus redate – in speta, va alege sa apeleze la institutii stramutarii.

Conform art. 71 din Codul de Procedura Penala, ”Inalta Curte de Casatie si Justitie stramuta judecare unei cauze de la curtea de apel competenta la o alta curte de apel, iar curtea de apel stramuta judecarea unei cauze de la un tribunal sau, dupa caz, de la o judecatorie din circumscriptia sa la o alta instanta de acelasi grad din circumscriptia sa, atunci cand exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorilor instantei este afectata datorita imprejurarilor cauzei, calitatii partilor, ori atunci cand exista pericol de tulburare a ordinii publice.  Stramutarea judecarii unei cauze de la o instanta militara competenta la o alta instanta militara de acelasi grad se dispune de curtea militara de apel, prevederile prezentei sectiuni privind stramutarea judecarii cauzei de catre curtea de apel competenta fiind aplicabile. ”

Stramutarea poate fi ceruta de parti, de persoana vatamata sau de procuror, iar un avocat stramutare va poate indruma in valorificarea optima a acestui drept. Cererea se va depuna la instanta de unde se solicita stramutarea si trebuie sa cuprinda indicarea temeiului de stramutare, precum si motivarea in fapt si indrept, aspecte a caror sansa de fructificare va fi in mod substantial crescuta prin administrarea de catre un avocat stramutari. De asemenea va recomandam colaborarea cu un avocat stramutare intrucat o administrare neconforma se poate materializa in respingerea cererii de stramutare, in aceeasi cauza nemai putand fi formulata o noua cerere pentru acelesi motive, asa cum prevede art. 72 alin. (7) din Codul de Procedura Penala.