In contextul complexitatii devenite a circulatiei rutiere, in Conditiile in care in ultimele 3 decenii distantele uzitate acoperite in domeniul transporturilor fie in interes public, fie in interes privat s-a triplat, realitatea de fapt din Romania a impus generarea de norme juridice adaptate acesteia, avand ca scop cresterea securitatii rutiere si a calitatii conditiilor de trafic.
Unele masuri legale au fost luate prin intermedil legislatiei penale, oportunitatea de reglementare penala constand in nivelul ridicat de pericol pe care il reprezinta de exemplu, activitatile de impiedicare sau ingreunare a circulatiei pe drumurile publice.
Dupa cum se poate observa mai jos, in redarea fidela a continutului art. 339 din NCP avand titulatura ”impiedicare sau ingreunarea circulatiei pe drumurile publice”, aceasta infractiunea se poate realiza sub 4 forme diferite:
- Instalare de mijloace de semnalizare rutiera sau modificarea pozitiilor acestora
- Participarea la inteceri neautorizate
- Asezarea de obstacole care ingreuneaza sau impiedica circulatia pe drumul public
- Lasarea fara supraveghere pe partea carosabila a drumului public a unui vehicul care transporta substante periculoase
Exista posibilitatea sa intrati intr-o stare conflictuala ori aparent conflictuala cu normele penale ce privesc siguranta pe drumurile publice, iar in acest caz, drepturile si interesele dumneavoastra trebuie sa fie protejate si valorificate intr-un mod adecvat, aspect posibil uneori numai prin intermediul serviciilor unui avocat – care pot fi de consultanta, asistenta ori reprezentare juridica. Mentionam acestea, deoarece aspectele procedurale ale contestarii unor masuri ori incercarii de a mentine sau obtine o pozitie juridica in favoarea dumneavoastra, se dovedesc a fi anevoioase fara o pregatire juridica, iar riscul unei abordari defectuase a spetei in ceea ce va priveste este destul de mare din punct de vedere sanctionator.
Art. 339 – Impiedicarea sau ingreunarea circulatiei pe drumurile publice
- Instalarea de mijloace de semnalizare rutiera sau: modificarea pozitiilor acestora, fara autorizatie eliberata de autoritaile competente, de natura sa induca in eroare participantii la traffic or sa ingreuneze circulatia pe drumul public se pedepseste de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
- Participarea in calitate de conducator de vehicul la intreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
- Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza asezarea de obstacole care ingreuneaza sau impiedica circulatia pe drumul public, daca se pune in pericol siguranta circulatiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participant la traffic.
Lasarea fara supraveghere pe partea carosabila a drumului public a unui vehicul care transporta produse sau substante periculoase se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda.